VOORHOUT - Geld, goud en horloges - het was voor een drietal inbrekers niet genoeg. Ze gingen nog een keer terug naar de woning waar ze hadden ingebroken, maar werden toen gesnapt. Op hun vlucht lieten ze sporen achter waardoor ze konden worden achterhaald.

De bewoners van een huis in Voorhout schrokken zich op 5 november 2021 rot. Ze waren een weekendje weg en keken die avond toevallig even naar de live beelden van hun beveiligingscamera's. Daarop zagen ze twee gemaskerde mannen in hun tuin lopen.

Binnen een mum van tijd stond de buurman buiten om poolshoogte te nemen. De inbrekers zetten het op een lopen. Even verderop in de straat stond een auto klaar. Terwijl ze ernaartoe renden ontgrendelden ze de deuren alvast, de lichten knipperden even, maar omdat er een man met een hond liep gooiden ze het slot er weer op en renden een andere kant op. De auto bleef achter.

Vluchtauto

Het leek erop dat de inbrekers in hun plan waren gestoord, maar toch was het in de woning een bende. De kluis was ontzet, kasten en lades geopend. Er was goud weg, geld, horloges en andere sieraden. De inbrekers waren eerder al binnen geweest.

Doordat de auto was achtergebleven, konden sporen worden veiliggesteld. Zo werden de verdachten opgespoord. Uit camerabeelden bleek dat ze een uur eerder al in de woning waren geweest. Toen was er nog een chauffeur voor de auto.

Verdachte en buit spoorloos

Een 35-jarige man uit Veenendaal stond vrijdag voor de rechter omdat hij volgens het Openbaar Ministerie één van de inbrekers was. Tegen hem werd 9 maanden gevangenisstraf geëist.

Zijn 32-jarige vriend uit Ede is sinds de inbraak spoorloos, net als overigens het grootste deel van de buit. Waarschijnlijk zit hij in Dubai of Marokko. In een video van een bekende rapper is hij als figurant te zien terwijl het luxe leven wordt aangeprezen. Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd hem bij verstek te veroordelen tot 12 maanden gevangenisstraf. Die straf zou hij moeten uitzitten als hij terugkomt in Nederland en kan worden aangehouden.

De 32-jarige man uit Ede zette ook zijn familie in bij de kraak. Zijn nu 18-jarige neefje was waarschijnlijk de eerste keer de chauffeur, hij staat op 2 maart voor de kinderrechter. En op 10 maart komt de 29-jarige nicht van de man voor de rechter. Bij haar in Zoetermeer werd die avond waarschijnlijk het neefje met de buit afgezet, voordat de twee mannen weer terugreden. Zij had ook de auto gehuurd die is gebruikt.