LISSE - Agenten van politie HLT hebben woensdag 15 mei met het hele team geoefend op terreurdreiging. Naast de politie uit de Bollenstreek oefenden ook veel andere disciplines van binnen en buiten de politie mee.

De kans op een aanslag in Nederland is nog steeds reëel. We kunnen niet alles voorkomen. De politie bereidt zich daarom, samen met andere hulpdiensten, voor om snel en daadkrachtig te kunnen handelen als er daadwerkelijk een aanslag plaatsvindt in Nederland. Politiemensen worden doorlopend getraind op de inzet bij een aanslag. En ervaringen uit het buitenland worden gedeeld binnen de organisatie.

Afgeschermd

Om de impact van de oefening op de omgeving zo klein mogelijk te houden en in een afgeschermde omgeving te kunnen trainen, stelde de Keukenhof haar terrein -dat inmiddels gesloten is voor publiek- tot de beschikking van de politie en haar veiligheidspartners. Naast de agenten van politie HLT trainden ook de DSI, DKDB, en de Veiligheidsregio Haaglanden mee onder leiding van beroepsvaardighedentrainers van het Politie Diensten Centrum. Studenten van verschillende (veiligheids-)opleidingen van mboRijnland verzorgden het tegenspel.

Schoten

Na een ochtend vol relevante presentaties in Kasteel Keukenhof, was het na de lunch tijd voor de oefening. De training startte nadat een ‘VIP’ aankwam op het terrein en door de DKDB begeleid werd tijdens een rondleiding. Voor de deur stonden de studenten klaar om daar te gaan demonstreren en het de collega’s lastig te maken. Maar nog voordat de demo goed en wel gestart was, klonken er schoten op het park en bleek de VIP te worden belaagd. Terwijl agenten de zich ter plaatse haastten in afwachting van de komst van de DSI, was voor het toegangshek de demonstratie inmiddels in volle gang en over het hele terrein te horen. Drie verdachten bleken te zijn betrokken, waarvan eentje zich in het restaurant verschanste met een gijzelaar en door de DSI aangehouden werd. De twee andere verdachten verspreidden zich op het park. Ondertussen werd de VIP per helikopter in veiligheid gebracht en zijn uiteindelijk beide andere verdachten ook aangehouden, net als hun ‘chauffeur’ die op de parkeerplaats in een auto zat.Trots

Teamchef Ethel Nol van basisteam HLT kijkt trots en tevreden terug op de dag: ‘Ik ben echt hartstikke trots op mijn collega’s. Er gebeurde vandaag veel tegelijk en dan is het mooi om te zien hoe iedereen zijn rol pakt, de rust bewaart en handelt zoals ze zijn opgeleid. Ik ben de Keukenhof enorm dankbaar dat ze ons het terrein ter beschikking hebben gesteld en zonder het tegenspel van de studenten van mboRijnland is zo’n oefening niet realistisch. Ik ben blij dat we deze dag hebben kunnen doen met zijn allen en de collega’s op die manier hun rugzak weer een beetje extra hebben kunnen vullen met kennis en ervaring.”

Van de oefening is een video gemaakt. Deze kunt u bekijken via ons youtubekanaal.