SASSENHEIM - Afgelopen week kwamen er meerdere meldingen binnen over dode eenden.

Update 15 oktober:

Het onderzoek rondom de eendensterfte in de Klaas Hennepoelpolder in Warmond is afgerond. Alle onderzoek uitslagen zijn binnen: er is geen botulisme of een andere ziekte gevonden. De precieze oorzaak blijft dus helaas onbekend. Verder hebben we ook geen dode dieren meer gevonden in het gebied. Het Hoogheemraadschap had op basis van eerdere uitslagen de doorstroom van water al aangezet. Deze blijft open. Van de 7 zieke eenden die naar de vogelopvang zijn gegaan, zijn 5 eenden weer opgeknapt en vrijgelaten.

Update 8 oktober 2021:

De eerste laboratorium uitslagen leggen geen verband met botulisme. We wachten verdere uitslagen af. Hoogheemraadschap heeft naar aanleiding van deze uitslag en regenval de doorstroming van de Klaas Hennepoelpolder weer op gang gebracht.

Tijdens controles zijn geen dode dieren meer aangetroffen.

Bericht 24 september 2021:

Afgelopen week werden er 110 dode eenden en 7 zieke eenden aangetroffen in de Hennepoelpolder/Veerpolder in Warmond. We hebben de dode eenden geruimd en het hele gebied uitgekamd. De zieke eenden zijn overgebracht naar de vogelopvang.

Waarschuwing

Omdat het onderzoek nog loopt, gaat veiligheid boven alles. Daarom vragen we jullie:

Laat jouw hond niet zwemmen in of drinken van het water

Onderzoek

Tijdens het transport naar de vogelopvang is een van de zieke eenden overleden. Deze eend is overgebracht naar het laboratorium voor onderzoek. De uitslag bepaalt de vervolgstappen.

Hoogheemraadschap

Het Hoogheemraadschap heeft het water onderzocht op het zuurstofgehalte. Deze waarden zijn hoog, maar dit verklaart de sterfte niet. Om verspreiding te voorkomen, hebben zij de doorstroming van het water stilgezet.

Alleen zieke en dode eenden

Belangrijk om te weten is dat het alleen gaat over eenden die overleden of ziek zijn