SASSENHEIM - De gemeente heeft een start gemaakt om de Ruïne van Teylingen en het omliggende terrein te ontwikkelen tot een aantrekkelijke, recreatieve plek


Hiervoor bood men onlangs partijen de mogelijkheid om deel te nemen aan de marktconsultatie Ruïne van Teylingen. De marktconsultatie sloot op 10 mei 2021 om 12.00 uur waarna de eerste balans is opgemaakt. "We zijn erg blij met de interesse en inzet vanuit partijen. Hiervoor willen we hen hartelijk danken. De inzendingen waar nog vragen over zijn, hebben we uitgenodigd voor een verdiepend gesprek op 25 of 31 mei 2021. De terugkoppeling van de resultaten van de marktconsultatie verwachten we in juli", aldus de gemeente.

Prachtig monument in het bollenlandschap

Het voormalig Slot Teylingen (sinds 1675 een ruïne) ligt in het buurtschap Teijlingen. Het indrukwekkende bouwwerk heeft een bewogen geschiedenis: gebouwd, beschadigd, uitgebrand, herbouwd, gesloopt, vervallen en weer opgeknapt tot wat de ruïne nu is. Het bijbehorende woongebouw is er niet meer en de ruïne, een rijksmonument, ligt verscholen in het landschap.

Bijzondere plek om van te genieten

Voor het rijk, de provincie en de gemeente heeft de ruïne van Teylingen veel waarde vanuit historisch oogpunt. De geschiedenis van de ruïne is zelfs verbonden aan de staatsvorming van Holland. Er zijn maar weinig ruïnes in Nederland. "Daarom willen we de Ruïne van Teylingen behouden en samen met de omliggende terreinen aantrekkelijk maken, zodat inwoners en toeristen kunnen genieten van deze bijzondere plek. We willen dat inwoners en toeristen de ruïne goed kunnen zien en het hele jaar kunnen bezoeken."