SASSENHEIM - Donderdagavond werd duidelijk wie de winnaars waren van de eerste ronde van de Teylinger Vrijwilligers Prijzen.


Zes genomineerden wachtten in spanning of bij hen aan de deur zou worden gebeld. Gejuich bij de groep Palliam en de verzamelde Plusmaatjes in de Buurt: zij kregen de cheque van 250 euro uitgereikt en mogen zich de winnaar noemen.

Aandacht voor project

In een geanimeerde online bijeenkomst van alle genomineerden en hun vrijwilligers werden de verdiensten van de zes nominaties nog eens genoemd. Voor de winnaars werd geciteerd uit het juryrapport. Beide winnaars waren echt verrast en heel erg blij. “Supervet” aldus een van de Plusmaatjes. Beide zijn enthousiast over de waardering en de aandacht die hun project op deze manier kan krijgen. De volgende ronde voor het nomineren van vrijwilligersprojecten of -activiteiten met impact en inspiratie is nu geopend.

Welzijn Teylingen

De Teylinger Prijs is een project van de gemeente Teylingen en wordt georganiseerd door Welzijn Teylingen. Hiermee laat de gemeente zien hoe blij en trots ze zijn met alle vrijwillige inzet in Teylingen. Jaarlijks kunnen vier prijzen worden toegekend aan projecten of activiteiten door vrijwilligers. De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige jury die bestaat uit een bestuurslid van Welzijn Teylingen, een beleidsmedewerker van de gemeente en een raadslid.

Omarm-band van Palliam

“Dit is een project dat omziet naar anderen”, “Het brengt een nieuwe doelgroep vrijwilligers op de been, het spreekt zowel jongeren als ouderen aan.” Een paar van de lovende commentaren van de jury.

Vrijwilligers van Palliam hebben deze omarm-band ontwikkeld. Een armband die met aandacht en liefde is geknoopt. Het knopen van de armband geeft de maker ontspanning en afleiding. En de armband geeft de ontvanger, in tijden van eenzaamheid, het gevoel niet alleen te zijn. Zo kunnen mensen laten zien dat zij zich verbonden voelen met mensen voor wie de coronatijd niet meevalt. Palliam is een onderdeel van de St, Maarten parochie.

Plusmaatje in de buurt

“Dit is een project met een enorme potentie en impact”, “Jongeren transformeren hun eigen negatieve ervaringen in kracht om een ander te steunen. En het werkt!” De jury is onder de indruk van de impact en potentie van dit project.

Een Plusmaatje in de buurt is aanwezig voor een andere jongere en heeft tijd en aandacht. Het team van Plusmaatje bestaat uit zes jongeren uit de Duin- en Bollenstreek met diverse soorten negatieve ervaringen. Deze jongeren spreken dezelfde taal, begrijpen de problemen waar de doelgroep mee worstelt en kunnen op een laagdrempelige manier ondersteuning bieden. Ze zijn gekoppeld aan 11 jongeren uit Lisse, Sassenheim en Voorhout. Jongeren die begeleid zijn door een Plusmaatje, willen daarna soms zelf Plusmaatje worden. Plusmaatjes worden begeleid door het JGT en zijn een onderdeel van jeugdhulporganisatie Cardea.

Andere nominaties

Deze eerste ronde van 2021 waren er in totaal zes nominaties. De andere vier nominaties waren het initiatief Voorhout schoon!, het Comité straatversiering Sassenheim, renovatie en onderhoud van Park Rusthoff in Sassenheim en de digitale Nieuwsjaarsborrel van voetbalvereniging Foreholte. Allemaal heel goede kandidaten waar de jury ook erg over te spreken was.