SASSENHEIM - Het afgelopen weekend hebben scouts over de hele wereld deelgenomen aan de Jamboree On The Air. Met behulp van een radiozender werd er contact gezocht met andere scouts overal ter wereld. Onder de deelnemers waren ook de Bevers, Welpen en Verkenners van Tjarda.

De scouts van Tjarda Sassenheim Warmond deden dit jaar onder begeleiding van zendamateurs van VEROM (Leiden) voor het eerst mee met JOTA. Het hele weekend waren er spellen en activiteiten rondom het thema communicatie.

Vrijdagavond hielpen de Bevers en Welpen (5 t/m 7 én 7 t/m 10 jaar) en de welpen van Scojesa, Freek Vonk met het zoeken naar een zeldzame blauw/gele tor. Via radioberichten van Freek kon de tor opgespoord worden, en kon Freek verder met zijn expedities. Voor de Welpen en Bevers stonden er marshmallows klaar om boven een kampvuur te roosteren.

Op zaterdag speelden de Verkenners (12 t/m 16) een gezamenlijk spel met de Scouts van de Lisser Kaninefaten, waarbij per zeilboot verschillende posten opgespoord moesten worden. Via het oplossen van raadsels en codes die via de radio werden doorgespeeld kon steeds de locatie van een nieuwe post gevonden worden. Later die dag legden de verkenners contact met scouts aan de andere kant van de wereld; uit Namibië en uit Curaçao.

Voor de leiding en Stam (18+) Werd er een radio-posten spel op het land georganiseerd, waarbij ze op de fiets verschillende raadsels op moesten lossen.

Zondag stond er nog een spel “levend Scotland Yard” op het spel. Tijdens dit spel moesten de Verkenners de geheimzinnige Mr X opsporen, die zich in de Kagerbuurt verstopt had, en hem insluiten met behulp van walkietalkies.

Aan het einde van het weekend keken de scouts moe maar voldaan terug op een leuk weekend. Ook de zendamateurs zijn trots op de behaalde afstanden. Voor beide organisaties is de JOTA zeker voor herhaling vatbaar, en er wordt alweer reikhalzend uitgekeken naar volgend jaar.