Na bijna twintig jaar van noodhulp en wederopbouw gaat ZOA weg uit Liberia. De lopende werkzaamheden worden overgedragen aan lokale partners. "De veerkracht van de Liberianen is enorm. We hebben van dichtbij gezien hoe een totaal verwoest land weer overeind krabbelt", zegt algemeen directeur Chris Lukkien.


Burgeroorlogen

De bevolking van Liberia heeft moeilijke jaren achter de rug. Het land werd achtereenvolgens geteisterd door twee verwoestende burgeroorlogen (van 1989-1996 en van 1999-2003) en een ebola-epidemie in 2014.

Sinds 2003 is ZOA werkzaam in het land. De nood na de oorlog, waarin naar schatting 270.000 mensen omkwamen, was hoog. Een derde van de Liberiaanse bevolking bleef ontheemd achter. Infrastructuur, ziekenhuizen, water- en elektriciteitsvoorzieningen waren grotendeels verwoest. "We moesten helemaal aan de basis beginnen vlak na de burgeroorlog in 2003. Eerst met voedselhulp, watervoorzieningen en traumaverwerking, maar in de loop van de jaren hebben we bijvoorbeeld ook meer dan 67 scholen kunnen bouwen of herstellen", blikt Lukkien terug op de beginjaren van ZOA in Liberia.

Veerkrachtige samenleving

Toen in 2014 een ebola-epidemie uitbrak in Liberia startte ZOA wederom met noodhulp tot in 2016 het land ebola-vrij was. Liberia kent nog altijd grote uitdagingen. Meer dan de helft van de Liberianen leeft in armoede. Maar terugkijkend op de afgelopen twintig jaar ziet landendirecteur Jaap van Kranenburg veel vooruitgang. "Tijdens de burgeroorlog is er veel schade aangericht aan het onderlinge vertrouwen, maar nu is er weer een functionerende democratie. We hebben in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in vrede en verzoening en het opbouwen van een vreedzame, democratische samenleving."

Nieuwe capaciteit

Ook ZOA-directeur Chris Lukkien kijkt dankbaar terug op het werk van ZOA in Liberia de afgelopen twintig jaar: "Het is goed om te zien dat we ons dubbele mandaat 'van noodhulp naar wederopbouw' hebben kunnen uitvoeren. Dat gaat niet in een rechte lijn en is niet altijd makkelijk. Zeker met ebola schakelden we weer terug naar het verlenen van noodhulp. Maar uiteindelijk geeft het voldoening dat we ook ergens kunnen afronden en het werk vol vertrouwen kunnen overdragen aan de Liberianen zelf." ZOA heeft in Liberia onder andere geïnvesteerd in veilig (drink)water, levensonderhoud en voedselzekerheid, onderwijs, traumaverwerking en vredesopbouw. In het eerste kwartaal van dit jaar worden de lopende werkzaamheden afgerond of overgedragen aan lokale partnerorganisaties. Eén van deze organisaties is opgezet door Liberianen die voor ZOA hebben gewerkt.

Door het werk in Liberia af te ronden, creëert ZOA meer slagkracht voor eventuele nieuwe noodsituaties in de wereld.

Lees meer over wat ZOA heeft bereikt in Liberia op www.zoa.nl/liberia.